luni, 20 octombrie 2008

Batranul Ronald McDonald ar trebui sa isi tina scaunul bine sub el, nu se stie cand il vor trage cei din conducere

Un studiu arata ca printre principalele temeri ale americanului de rand se regaseste si obezitatea. Probabil ca teama asta e fondata in conditiile in care, dupa statisticile oficiale ale sistemului de sanatate 66% din adultii americani sunt obezi, iar un studiu puternic mediatizat sustine ca pana in 2030 86% din populatie va fi obeza. Frica mare, da pentru ca principalele cauze de deces din SUA se datoreaza bolilor datorate obezitatii. (conform ABC News: Obesity Apocalypse by 2030).

Noua religie reprezinta viata sanatoasa, iar principalul flagel e obezitatea. Lumea Fast-Food e pusa la colt de toata lumea, de la numeroasele emisiuni Tv “Healty living” la oameni de stiinta, nutritionisti sau oficiali guvernamentali. Practic toata lumea arunca pietre pentru ca fast food = junk food… Ce se poate face? Fast food se vinde foarte bine inca, dar presiunea e mare asupra companiilor, se cere schimbare.

Ce fac cei de la McDonalds?
Pai simplu, se intalnesc si isi pun cateva intrebari
Cine suntem ?... Cel mai reunoscut brand din lume…
Cine sunt principalii nostrii clienti ?... toata lumea…
De unde racolam noi clienti ?... copiii pentru ca sunt mici si influentabili, iar stilul de viata si gusturile se pot forma usor la varsta frageda. Daca ii invatam acum cu hamburgeri la clovnul vesel, o sa manance aici mereu, in drumul spre liceu, spre munca…
Care e problema ?... nu prea ami merge la copii, din cauza parintilor si autoritatilor. Arata rau de tot… toti stiu ca Fast Food = Junk Food, iar noi facem reclame pentru copiii. Ce parinte i-ar da mancare nesanatoasa copilului?
Si ce facem?... hai sa incercam pe adolescenti… astia sunt tot asa de usor de influentat, au bani, au putere de decizie si nu o sa ne acuze nimeni de nimic.
McDonalds în mod tradiţional a avut campanii cu target de audienţă foarte larg. Cu toate acestea o mare parte a tintit in special copiii preadolescenţi cu vărste între 3 şi 11 ani. Totusi odata cu schimbarea imaginii fast-food-ului au aparut multe probleme de iumagine, dar si datorita noilor politici guvernamentale. Unele tări au impus reguli diferite pentru a proteja această categorie:
  • Children Food Bill în Marea Britanie a impus un număr de reguli stricte pentru advertisingul de fast-food, printre care promovarea produselor doar după ora 9 şi interzicerea vedetelor de a promova aceste produse. Alte ţări europene se gândesc la adoptarea unor legi similare.
  • În Suedia advertisingul pentru orice fel de produs, inclusiv fast-food adresat copiilor sub 9 ani e interzis
  • Numeroase reclame au fost considerate nepotrivite de către diferite autorităţi dtorită imaginilor înşelătoare sau sloganurilor care de exemplu susţineau că hambrugerii sunt defapt sănătoşi. Aceste reclame au fost retrase de pe piaţă, inclusiv câteva reclame de la McDonalds.

Solutia

Pasul 1: Reclame pentru adolescenti, cateva meniuri sanatoase aruncate peste tot junk-food-ul ala, amestecate cu niste CSR si gata… avem acelasi McDonalds dar mai sanatos, acelasi dar mai moral si implicat in societate, acelasi dar mai cool… “Forever” pentru ca e acelasi mereu, dar “Young” pentru ca acum e cool, moral, sanatos, deci mereu in pas cu timpul.

Hai pe adolescenti… asta e moda acum… tinerete, mancare sanatoasa, vedetisme… mai bagam 2-3 meniuri de salate si un hamburger dietetic si gata, nu ne acuza nimeni ca nu oferim alternative sanatoase chiard aca pastram restul produselor vechi. Facem o reclama, pe un ton muzical, bagam o vedeta gen Justin Timberlake, sponsorizam un Star Factory si gata.

Nu e McDonalds de vina, toti fac asta, se observă pe plan mondial o foarte mare importanţă sau pondere a advertising-ului care are ca target adolescenţii pentru ca :

  • acestia sunt foarte uşor influenţabili pe termen scurt şi neloiali unui brand
  • aceştia au putere de decizie şi bani, faţă de copiii preadolescenţi pentru care deobicei decid părinţii
  • aceştia se regăsesc într-o perioadă de formare a sistemelor de valori şi deci şi a loialităţii pentru brand. Odată ajunşi la maturitate schimbările în sistemul de valori sunt grele, ca şi trecerea la alte branduri.
  • adolescenţii sunt uşor de convins să prefere un lucru doar pentru că e cool sau pentru că un anumit cântăreţ spune că preferă acel lucru, faţă de modul în care un adult alege deobicei, pe baza unei judecăţi logice, a experienţelor anterioare şi loialităţii. Deci nevoia de acceptare socială şi apartenenţă la grup e atât de importantă încât sunt gata să accepte valori şi gusturi chiar dacă nu le plac foarte mult, numai pentru a fi în pas cu moda. (dovada e Ipod-ul)

Această constatare e foarte accentuată în cazul unor societăţi vestice, unde de exemplu în SUA 73% din adolescenţi respectă şi consideră vedetele un model în viaţă, în schimb în România doar 32% sunt de aceeaşi părere. În România gradul de admiraţie şi ascultare a sfaturilor părinţilor e de 91% în timp ce în SUA e de 34%. (Conform LeoYouth Research)

Pasul 2: Ne trebuie alta atmosfera. Culorile, mesele de plastic si clovnii astia ne dau o imagine cam copilareasca. Parca un mood asa mai Starbucks ar fi mai trendy, mai matur, deci mai tineresc… daca ati intrat la Unirii al McDonalds intelegeti despre ce vorbesc. Da, asa arata noul McDonalds, asa vor arata toate, sincer destul de frumoase. Asta e noua strategie globala.

Concluzii? tranzitie lina, desi cu unele riscuri de imagine, combinand aroma fina de Starbucks cu portii grosolane de burgeri. Transformand McDonalds-ul jucaus si simplu, intr-un club de fitze in care se servesc burgeri… asta se cere, asta se vinde… batranul Ronald ar trebui sa isi tina scaunul bine sub el, nu se stie cand il vor trage de sub el cei din conducere.

Niciun comentariu: